Studentpalatset har stängt

Studentpalatset stängdes, men Åkes möbler överlevde. Under åren 1997-98 renoverades och anpassades Studentpalatset på Norrtullsgatan i Stockholm till ett studiehus för Stockholms studenter. Arkitektfirma var BSK Arkitekter. Åke Axelsson hade uppdraget att rita inredningen, med hjälp av arkitekt Karin Nyrén. Det skapades 500 läsplatser och grupprum. Åke inredde hållbart med olivgröna, väggfasta bänkar i trapphallen, stabila bord och en stadig stolsmodell, speciellt formgiven för palatset. Till studiesalarna längre upp i huset ritades läsbänkar. Möblerna byggdes av Westlings snickeri i Gränna. Café Pego inreddes med Åkes stiliga bord med gjutjärnsben från Robertsfors gjuteri.

_LDC8771.jpg

Husägaren Akademiska hus hyrde ut huset som studielokaler för studenterna på universitet och höskolor i Stockholmsområdet. Verksamheten drevs av Stockholms studentkårer. Huset i sig är stiligt tjugotal, en nyklassicistisk skönhet, ritad av arkitekten Erik Lallerstedt som ett ”tempel tillägnat vetenskapen”. Det var en donation från Stockholms stad till stadens högskola. Huset stod stod klar 1927 och fick då, i den allt hetare funkistrenden, kritik för att vara gammaldags. 1993 blev Studentpalatsen byggnadsminne. Först bedrevs här juridiska och humanistiska studier, men i och med nystarten 1998 öppnades huset för alla studenter. 

_LDC8724.jpg

År 2021 var lokalerna fortfarande i originalskick, mycket omtyckta och i fullt bruk med omkring 1000 studenter i huset varje dag. Åkes inredning var till största delen intakt och har tålt det hårda slitaget väl. Lite skavt och nött här och var, men annars var möblerna i nyskick. De har också klarat en stor omvälvning, som var okänd för de flesta 1998. På bilder från det då nyinvigda huset syns inga datorer, bara böcker på borden, möjligtvis en och annan Nokia-mobil. Drygt 20 år senare var de flesta böckerna borta och på bord och bänkar stod datorer. Åkes studiemöbler har klarat omställningen med dess krav på elkontakter och eldragningar galant. 

_LDC8709.jpg

I juni 2021 stängdes Studentpalatset för gott eftersom skolorna inte längre ville finansiera verksamheten. Studenterna kan plugga vidare i nya lokaler i Albano med 1000 läsplatser. 

Vad som händer med Studentpalatset och dess unika inredning är i skrivande stund okänt. 

Akademiska hus hoppas på en passande hyresgäst. 

Åke Axelsson