”Velkommen hjem, Åke!”

14_A_Axelsson_Welcome_home_Ake_Photo_Lennart_Durehed.jpg

Åke Axelsson hyllas för sitt pågående livsverk i utställningen ”Velkommen hjem, Åke!” på utställningsplatsen Bygning A i Köpenhamn (Till den 28:e februari 2021) Åkes hemmiljö och ateljé i Vaxholm har återskapats i den danska huvudstaden. ”Med utställningen som är formgiven som en resa genom hans hem och arbetsplats i den svenska skärgården, hyllar vi Åke Axelssons fantastiska och produktiva arbetsliv. Det är något speciellt med hans syn på arbetet och materialet som är en stor inspirationskälla för många i Sverige men som ännu inte har nått över till oss på andra sidan sundet,” säger Kari Svarre och Anders Petersen, som tillsammans står bakom utställningen. 

0.1_Bygning_A_udstilling__Photo-by-Bastian-Birk-Thuesen.jpg

Med ett 150-tal av Åkes möbler; klassiska stolar, prototyper, arkivmaterial, inredningsbilder, möbelmodeller, ritningar, brev m.m. är utställningsmiljön förvandlad till ett sorts laboratorium för möbeldesign. Här berättas inte bara om Åkes möbler, utan också om hans inredningsuppdrag under mer än 60 år och hans långa kärlekshistoria till vårt mest hållbara material; trä.

Trä är framtidens material”, säger Åke. ”Tillsammans med hantverket har det fått en ny och relevant betydelse. Inte i en nostalgisk bemärkelse, utan i strävan efter att skapa bättre och mer funktionella lösningar för alla”, säger han, fullt verksam i sin verkstad där nya prototyper växer fram. En mindre, ekologisk hantverkskollektion av nyproducerade möbler finns till salu via hemsidan.  

0.4_Bygning_A_udstilling__Photo-by-Bastian-Birk-Thuesen.jpg

Pressen har hyllat utställningen. Politikens designkritiker Lars Medebo Olsen skrev om en vidunderlig utställning med möbler som låter oss möta människan Åke och hans djupa humanism. Han är en funktionalistisk och stilsäker förebild som den danska möbelindustrin nog bör studera ingående. Kulten runt möbelmästare som Finn Juhl och Hans Wegner och danskt perfektionistiskt möbelsnickeri har något att lära, skrev Olsen. Scandinaviandesign.com skriver att Åkes verk är tidlöst relevant och att hans holistiska idéer kring funktion, hållbarhet och ekonomi gör hans möbler lämpade för framtiden och dess ekologiska utmaningar. Åke själv genomförde också sitt livs första skypeintervju med London-magasinet Monocle som skriver om utställningen och Åkes långa, spännande yrkesbana. 

Utställningen står till 1.08. 2021. 

bygninga.dk 

Bygning A/A. Petersen ligger på Kløvermarksvej 70. 

Åke Axelsson